lördag 18 mars 2017

Tänderosor med äventyrsscouterna

Tidigare i veckan fick jag hälsa på äventyrsscouterna i centrum. De är ett livligt och glatt lag med både flickor och pojkar. Eftersom det var ett specialmöte hade de dessutom flera explorerscouter med sig den gången. Vi tillverkade nämligen tänderosor som scouterna kan ta med sig på följande utfärd. Rosorna tillverkas av toma äggkartonger och doppas i stearin, vilket gör dem till ett utmärkt tände i alla väder.

Våra tänderosor blev röda. (Foto Kata Tammi)

För att tillverka tänderosor behöver man äggkartonger, stearin och tålamod. Först gäller det att riva loss en äggkopp ur äggkartongen och sedan riva bitar av kartongen som man lägger i äggkoppen. Lindar man dem i en spiral ser slutresultatet ut som en ros.

Emilia och äventyrsscouterna pysslar rosor av äggkartonger. (Foto Julia Sandström)
Kårchefen Emilia Lindberg pysslar tänderosor. (Foto Julia Sandström)
Äggkartong fungerar som ett bra tände då det är torrt. Överlops bitar av äggkartongerna går därför bra att ha med sig som tände. För att skydda kartongen i tänderosorna lönar det sig att doppa dem i stearin. Då hålls kartongen i dem torr oberoende av väder. Våra tänderosor blev doppade i stearin 2-4 gånger så att de blev helt täckta av stearin. Dessutom färgade vi rosorna röda genom att smälta röda vaxkritor med stearinet.

En gammal konservburk var perfekt att smälta stearin i. (Foto Julia Sandström)

Smält stearin är minst 60 grader varmt. Akta fingrarna! (Foto Kata Tammi)

Att doppa tänderosor i stearinet är sin egna lilla konst. Alla hade lite sin egna teknik för att undvika brännskador. Ganska långt klarade vi oss också utan stearin på fingrarna. Kartongen bredvid burken skall skydda spisen från stearinstänk.

Halvfärdiga och färdiga tänderosor svalnar så stearinet får stelna. (Foto Kata Tammi)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar